2019. május havi bejegyzések

Minden múlt a múltam

Már jó régen voltunk itt, de azért meg akartam osztani, és most meg is osztom, hogy van ez a kiállítás: “Minden múlt a múltam”, amit a Fortepan gyűjteményéből állítottak össze, és tök jól sikerült szerintem. A Fortepan archívum ugye teljes egészében ingyenesen elérhető, szóval felmerül a kérdés, hogy akkor miért adjon ki azért pénzt az ember, hogy olyan fotókat nézegessen, amiket ingyen is tudna, de itt egyrészt ugye szelektálva meg tematizálva vannak a képek, másrészt meg egy csomó érdekességet is hozzájuk lehet olvasni. Meg hát a “tényleges” fényképek összhatása teljesen más, mint csak úgy online tallózni, ami egy idő után már amúgy is befogadhatatlanul sok.

A képekből amúgy az Index is szokott megosztani részeket egy-egy cikkben (meg egyébként magáról a Fortepanról is csinálnak saját “tematikus gyűjteményeket”, érdemes itt is elveszni:

“Két kép és ami közben elmúlt”

“Érettségiről vitték őket a gettóba”

“A test a régi papír húszasról – egy eltévedt golyó végzett vele 1956-ban”

Szóval akit érdekel a 20. század második felének történelme kicsit a megszokottól eltérő szemszögből, annak tudom ajánlani ezt a kiállítást!

állati

7. kerületi lakosként van egy brutális kedvezményünk az Állatkertbe (hogy miért, arról fogalmam sincs, az Állatkert ugyanis hivatalosan 14. kerület…), amit időről időre ki is használunk természetesen, ezen a hétvégén is így tettünk. Pár képet be is rakok róla. Bár a téma adja magát, általában siralmas eredménnyel szoktam hazatérni (már ami a fotózást illeti), nagyjából 15 képből egyet tartok meg, de tény, hogy a lehetőség mindig adott, és mindig van valami újdonság is, amit meg lehet nézni (például most néztük meg először a halakat, meg a pálmaházat), szóval az Állatkertet eléggé szeretjük, felnőttek-gyerekek egyaránt.

Írország Part 2

Ahogy ígértem, még jövök egy beszámolóval az írországi útról, mégpedig a Moher-sziklákról (Cliffs of Moher), egyik délután ugyanis ide látogattunk el. Ez egy rendkívül hosszan (a Wikipédia szerint 14 km-en) elnyúló, végtelenül impozáns sziklafal (legnagyobb mélysége/magassága 214 m), amit a képek sajnos több okból sem fognak visszaadni, de higgyétek el, ez egy olyan hely, amit érdemes megnézni. Sajnos aznap, amikor mi voltunk, nem kényeztetett el minket az időjárás, nem volt szikrázó napsütés és kék ég, hanem inkább borongós szürkeség, de legalább nem esett az eső, éppen a szél sem fújt annyira (ami azért jó, mert így is baromi félelmetes a sziklák széléhez kimenni, szélben meg még inkább az lehet…), és túl sok turista sem volt, szóval nem volt tömegturizmus érzésünk. Viszont rengeteg (!) a muslica, vagy nem tudom mik, ilyen kis apró döngicsélő izék – alig bírtam kiphotoshoppolni őket a képekről! :)

Vigyázat, gigantikus képgaléria következik!

Írország Part 1

Múlt héten egy konferenciának köszönhetően volt szerencsém pár napot eltölteni az írországi Galway-ben (és környékén). Ez egy kisváros a sziget nyugati partvidékén, sokkal többet tulajdonképpen nem is tudtam meg róla (esetleg még annyit, hogy – nyilvánvalóan – hagyományosan kikötővárosként funkcionál, és hogy 2020-ban Európa – egyik – kulturális fővárosa lesz). Jó idő volt (jobb, mint itthon), pár képet beteszek róla (katedrális, sétálóutca – a turistáknak -, folyóparti utcák, meg az egyetemi campus, de persze teljesen random, úgyhogy mindenkinek a fantáziájára bízom, melyik melyik), aztán legközelebb meg az ennél még sokkal látványosabb kirándulásunkról: