2017. április havi bejegyzések

Martin Csaba összes

Szerintem Martin Csabáról egyszer régen már biztos, hogy írtam, ő egy meglehetősen érdekes szabadúszó amatőr filmes arc (az ‘amatőr’ itt most nem mint pejoratív jelző szerepel természetesen). Többek között olyan alkotásokat tudhat magáénak, mint a Dobogó kövek, amit a közvélemény nagyjából a minden idők tíz legrosszabb filmje között tart számon (már aki egyáltalán ismeri; és bár tényleg nem film, szerintem nagyon becsületes próbálkozás), illetve a Johnny Gold munkacímre hallgató websorozat, ami viszont már tényleg egy meglehetősen kellemes darab, a “soundtrackjét” anno csomó ideig hallgattam, annyira fülbemászó. Kicsit a gimis éveimet juttatta eszembe, nekünk is voltak hasonlóan elborult sztoriötleteink, csak aztán mi nem igazán valósítottuk meg őket…

De most elsősorban nem erről akartam írni, hanem arról, hogy egyébként Martin Csaba civilben angoltanár (vagy legalábbis egy időben az volt), aki nem mellesleg nyelvoktató könyveket is írt, és – gondolom ezek után ez már senkinek nem meglepetés – a könyvei is igencsak kilógnak az átlagos nyelvkönyvek közül, ugyanis emberünk azt vette a fejeébe, hogy felhagy mindenféle konvencionális módszerrel, és azt a részét tanítja meg a nyelvnek, amit máshol a kisdiákok nem kapnak meg, és ami viszont elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy élő, valóban használható nyelvtudással rendelkezzen valaki. Az elgondolás nemes, a megvalósítás… hát lássuk csak. Először is íme a könyvek (legalábbis ami nekem megvan):

2b_or_not_2b

romeo_and_jane

yes_it_isnt

Pontos kronológiát nem tudtam felállítani, de azt képzelem, ilyen sorrendben jelentek meg, ahogy a képeket raktam, én viszont pont fordítva olvastam őket, az első a Yes, it isn’t! volt, utána a Romeo and Jane, aztán a 2b or not 2b.

És mivel ez egy rohadt hosszú írás lett, itt most beszúrok egy tovább-ot, annak, akit érdekel: Bővebben…