2015. szeptember havi bejegyzések

hétvégi kavalkád

Hétvégén úgy alakult, hogy nem volt semmi dolgunk, és mivel láttuk kiplakátolva, hogy valami mobilitási hét van, ezért kilátogattunk az Andrássy-útra szombat délután.

Namost a dolog azért nem ilyen egyszerű, mert erre a hétvégére úgy látszik elég sokan döntöttek még úgy, hogy rendeznek valamit a környéken:

  • Először is most van ugye az @rc plakátkiállítás (talán >>INNEN<< lehet a legtöbb képet levadászni kismillió kilométernyi görgetéssel), de ezt már megnéztük múlt héten, úgyhogy szerencsére kihagyhattuk. Azt azért hozzáteszem, hogy az utóbbi 5-10 év látványos lejtmenete után (már ami a plakátok színvonalát illeti) most meglepő módon volt ami tetszett, szóval ezt máris a rendezvény javára lehet írni. Érdemes időt fordítani rá! (Ha nem ingyen lenne, akkor meg úgyse nézné meg a kutya se.)
  • Amikor a Városliget felől közelít az ember – illetve a Városligetnek annak a sarkából, ahonnan mi – akkor legelőször is egy koncert hangjait kaphatja el a PeCsa felől. Namost ezt a rendezvényt semmilyen módon nem tudtam elhelyezni, sőt most öt perc guglizás után sem kaptam róla információt, úgyhogy maradjuk annyiban, hogy volt ott “valami”. Azért nem mentünk közelebb, mert a kislányunk valószínűleg nem értékelte volna annyira, de azt tudom, hogy péntek-szombat-vasárnap folyamatosan ment ott a dzsembori már kora délutántól, távolról ilyen oldschool hard rocknak hangzott, dehát végülis bármi lehetett…
  • A Vajdahunyad-várban szokásos módon volt egy “fesztivál”. Ez úgy szokott kinézni, hogy hétvégenként a vár utcájára, meg a vár előtti térre beköltöznek nagyjából ugyanazok a standok, és árulják a cuccaikat, mindig más fesztivál keretében. Nem kell semmi extrára gondolni, kolbász, húsok, sör, bor, pálinka, házi szappan, édesség, perec, sajt, magyaros cuccok, kis körhinta, pónilovaglás, fagyi, kürtős kalács, és még ezek különböző variációi. Szóval nagyjából mindig ugyanazok az árusok vannak kint, mégis a fesztivált mindig más néven adják el. Mi “hátulról” szoktunk jönni, a fesztivál plakátja meg a bejáratnál van, úgyhogy mindig tippelünk, hogy ma vajon milyen fesztivált tartanak. Volt itt már sajtfesztivál úgy, hogy a harmincból ugyanúgy csak két helyen lehetett sajtot venni, török-magyar fesztivál a többi sztenderd sátor mellett egy csoffadt gyrosossal (meg valami nagyon komikus sátorral, ahol “autentikus” ruhában üldögéltek emberek), a mostani pedig a II. Hal- és vadfesztivál volt. Egy helyen árultak szarvaspörit, egy másiknál meg bajai hallét, de halat igazából én sehol sem láttam :). Ezek szerintem a legviccesebb fesztiválok a városban, tökmindegy mit írnak ki, lehetne 3. medvecukor-fesztivál is, akkor is ugyanazok az árusok lennének kint :)
  • elértünk a Hősök teréhez, ahol Nemzeti vágta volt. Namost lehet, hogy csak szerintem abszurd ez az egész, de vajon kinek jutott az eszébe az, hogy felszórni a Hősök terét homokkal, aztán meg körbe-körbe lovagolni rajta, egy jó program lenne? A másik kérdésem – mert nyilvánvalóan nagy érdeklődés övezi ezt az eseményt -, hogy ki az, aki mindezért, hogy egy ilyet lásson, képes pénzt kiadni? És miért??? De komolyan! És tényleg nem lehetne ezt valamilyen autentikusabb helyen megrendezni, hanem a főváros kellős közepén kell? Nekem semmi bajom nincs a lovakkal, meg a pásztortarisznyát/csattogós ostort/patkókat áruló árusokkal, de valahogy annyira groteszknek érzem, hogy ilyesmire van igény, hogy azt el nem tudom mondani…
  • Na és miután kikeveredtünk a sokadik kézműves sörös meg nagyon autentikus magyar ételt áruló bódé (és többezer szembejövő polgártársunk) közül, eljutottunk az Európai Mobilitási Hét helyszínére (ami az Andrássy-útnak csak egy kis részét foglalta el ám!). Ez szerintem tök jól meg volt csinálva, kislányunk is talált magának mindenféle érdekességet amire felmászhatott, kipróbálhatott, megnézhetett, kiszínezhetett, ráülhetett, vagy eldobhatott. Itt tényleg jól el tudtuk tölteni az időt, nem is voltak olyan sokan, egyedül az volt a baj, hogy hatkor már pakoltak el, mi meg kb fél hatkor értünk oda :). De azért meg tudtunk nézni így is mindent, kukásautótól kezdve a trambulinig.
  • És ezzel még egyáltalán nincs vége! Ugyanitt ha továbbmentünk volna, bekajálhattunk volna a Street Food Show-n, este pedig megnézhettük volna a Színházak éjszakája programjait, ami szintén szombat este volt – és ugye az Andrássy környékén elég sok színház van.

Szóval lehet, hogy csak én éreztem így, de valahogy mintha erre a hétvégére kicsit sok programot zsúfoltak volna össze egy helyen…