2013. február havi bejegyzések

lemaradás

Nagyon csúnyán lemaradtam arról, hogy tegnapelőtt volt a blog születésnapja, azaz kimondani is sok, de nyolc éve működik ez az oldal! Azóta átesett már pár ráncfelvarráson, meg egy teljes plasztikán, meg közben lediplomáztam, meg elkezdtem dolgozni, meg megházasodtam, meg költöztem, meg ilyenek, de a lényeg nagyjából maradt ugyanaz. Vagyis? 0% komoly tartalom, egy-két élménybeszámoló, hangulatbeszámoló, vicceskedés, meg ami éppen jön… Már többször elhatároztam azt is, hogy befejezem, meg abbahagyom, merthogy minek, és úgysem olvassa senki, de aztán valami mégis mindig eszembe jut :)
Egyébként érdekes az is, hogy anno 2005 táján még mennyire általános, meg “divat”dolog volt ez a blogírás, iszonyatosan sok ilyen kis napló született, és olyan érdekes volt beleolvasni egy-egy tökidegen ember életébe, aztán ez szépen lecsengett, ma már a blogot újságírók írják, általában valamilyen tematikus hírszolgálatot jelent inkább, mint naplót, a legritkább eset az, hogy valaki még mindig kitartóan írogassa élete teljesen érdektelen eseményeit – mint ahogy azt én is teszem :) Meghát közben jött a twitter, meg tumbler, mert mittudomén még mik (ja meg a facebook is), de én azért kitartok. Még kitartok, talán eljutok az ezredik bejegyzésig (csak tájékoztatásul: ez a 895. úgyhogy van még addig idő), aztán… aztán majd meglátom, mert lehet, hogy nem tudom abbahagyni most már soha :)
Na de amit még mindenképpen le akartam írni, hogy az elmúlt három nap során a közigazgatási alapvizsgára tanultam, ezt mindenkinek le kell tennie, aki ezen a területen dolgozik (ti. a közigazgatásban) a kezdéstől számított egy éven belül, és nekem ugyan még novemberig lett volna időm, de gondoltam, miért ne tudnám le már most. És sikerült. Egyébként elég undorító egy tanagyag, be kell vágni egy 200 oldalas könyvet, de azon túl már viszonylag egyszerű, mert csak tesztkérdésekre kell válaszolni, és 50%-tól megvan.
Viszont ebben a tankönyvben azért vannak vicces részek, kettőt bemásolok ide, ezek maradtak meg a leginkább (a kövérrel szedett rész a lényeg):
A felelősség alól kizárólag abban
az esetben mentesül, ha bizonyítja, hogy a kárt ellenőrzési körén kívül eső olyan
körülmény okozta, amellyel nem kellett számolnia és nem volt elvárható, hogy a
károkozó körülmény bekövetkezését elkerülje vagy a kárt elhárítsa; vagy pedig a kárt
kizárólag a károsult elháríthatatlan magatartása okozta.
Előbbire példa lehet az, ha a kormánytisztviselő a munkahelyén villámcsapás miatt
szenved egészségkárosodást; utóbbira pedig az, ha a kormánytisztviselő – az előírások
ellenére – működés közben belenyúl az iratmegsemmisítőbe, és megsérül.

“A felelősség alól kizárólag abban az esetben mentesül (megj.: a munkáltató), ha bizonyítja, hogy a kárt ellenőrzési körén kívül eső olyan körülmény okozta, amellyel nem kellett számolnia és nem volt elvárható, hogy a károkozó körülmény bekövetkezését elkerülje vagy a kárt elhárítsa; vagy pedig a kárt kizárólag a károsult elháríthatatlan magatartása okozta.
Előbbire példa lehet az, ha a kormánytisztviselő a munkahelyén villámcsapás miatt szenved egészségkárosodást; utóbbira pedig az, ha a kormánytisztviselő – az előírások ellenére – működés közben belenyúl az iratmegsemmisítőbe, és megsérül.”

és a másik:

“Selejtezés, megsemmisítés
Minden évben az iratokat az előírt megőrzési idő lejártával a nem selejtezhető iratok kivételével selejtezni kell.
A feladat ellátására háromtagú selejtezési bizottságot kell felállítani, amely a selejtezés szakszerű megszervezéséről és lebonyolításáról gondoskodik.”

Na akkor jó hétvégét mindenkinek :)

humor

Jelentem, a közkormánytisztviselői humor élt, él és élni fog! Ma ezt olvastam egy megnevezni nem kívánt kormányépületünk liftjében:
Hivatalos szöveg a lift kezeléséről, 4. pont: Ha segítségre van szüksége, a „VÉSZJELZŐ” gombbal jelezzen. segítségre van szüksége mondatrész aláhúzva, felette ákombákom betűkkel felróva: nincs pénzem. Ez annyira aranyos, hogy meg kellett örökítenem.