2013. január havi bejegyzések

call service

Ez most csak azért jutott eszembe, mert délután bankoltam egy jót: Vajon egy telefonos ügyfélszolgálaton dolgozó ember napjában hányszor mondja el UGYANAZT? És úgy egyébként: milyen szinten lehet frusztráló egy ilyen munka? Én őszintén szólva el sem tudom képzelni, de lehet, hogy nem is akarom…

pénzáram

Most egy kicsit szakmázok, de gondolom ez nem zavar senkit (akit igen, azt kérem, ne olvassa tovább).
Szóval: van ez az NFÜ-oldal. Aki nem látta még, annak ajánlom megtekintésre, van rajta egy változó dizájnú, de már évek óta működő számláló, méghozzá arról, mennyi pénz ömlik hozzánk az EU-ból. Természetesen ezt nem kell komolyan venni, nyilván csak látványelem, önmagában elég demagóg reklám is (hiszen nincsenek mellette a befizetéseink, az euro-árfolyam, meg mittudomén még mi), de azért gondolom valamilyen metodika van a számláló pörgése mögött, és már sokszor gondolkodtam rajta, hogy vajon tényleg ilyen szinten jön be a pénz kis hazánkba? És ha igen, akkor vajon HOVA FOLYIK EL?! :) (merthogy elfolyik, az nem kérdés)
Hogy világos legyek, itt van két screenshot (nem nyúltam bele, már ami a számokat illeti):
15 óra 12 perc:
15 óra 13 perc:
Attól most megintcsak tekintsünk el, hogy 1) miért felül van a tálcám, mert ez már egy több éves szokás, és 2), hogy miért ilyen fosszínű a tálcám, ez egyéni ízlés kérdése, nekem jobban tetszett, mint a windows7-es default…
Szóval azt mutatja ez a kis számláló, hogy kb egy perc alatt olyan cirka 12 millió forint jön be, ez 720 millió lenne egy órában, napi átlagban kicsit több, mint 17 milliárd, és havonta olyan 518 milliárd. Ez több, mint durva.
Egyébként imádom az ilyen számlálókat, amit megnézek még néha, az a world populationbár az nem pörög ilyen gyorsan :)

kindle

Már rég be akartam számolni róla, csak valahogy nem jött meg az ihlet; szóval még január legelején vettem egy ilyet:
Úgy hívják, hogy Kindle Touch (és a kindle-t úgy kell ejteni, hogy “kindl”, nem pedig úgy, ahogy én ejtettem nagyon sokáig: “kájndl” :) – ezt csak mint vicces adalékot írtam le), e-könyv olvasó, ha valakinek nem esne le. Ez egy olyan szerkezet, amit kifejezetten olvasásra találtak fel, tehát pl filmet nézni nem lehet rajta ( :) ), ugyanis csak fekete-fehér képet tud megjeleníteni (16 árnyalattal), és maga a kijelzője sem olyan, mint egy tableté, hanem egészen egyedi technológiája van (e-ink), ami egyrészt nem rontja a szemed (!), másrészt sokkal inkább papír-hatása lesz az olvasmánynak, harmadrészt pedig lényegesen kevesebb energiát fogyaszt, papíron egy hónapig is elpörög egy ilyen szerkezet (ami kb 5000 lapozást jelent, ugyanis itt ebben mérik az élettartamot).
Nagyjából egy éve kacsintgatok az e-könyv felé, ugyanis egy csomó olvasnivalót tudok egyszerűen “letölteni”, amivel egyrészt pénzt spórolok meg, másrészt nem foglalják a könyvek a helyet a polcon. Gondolkodtam, hogy ez éri-e meg jobban, vagy a könyvtárjegy, de ez lényegesen kényelmesebb, és limit sincs, hogy mikorra KELL elolvasnom esetleg egy könyvet.
De azért tényleg idő kellett, hogy rászánjam magam, egyrészt vártam, hátha lejjebb mennek az árak (nem mentek), másrészt azért előtte körülnéztem, hogy ténylegesen milyen könyveket is tudok majd ezzel olvasni. Elég zárt rendszerben működnek ezek az e-könyvek, tehát még véletlenül se gondolja senki, hogy ami esetleg megvan otthon pdf-ben, vagy doc-ban, az frankó, az már e-könyv. Dehogyis! :) Neeeem, az e-könyv az .mobi, vagy .prc, a pdf-et ki nem állja a rendszer, a doc-ot talán könnyebb konvertálni, de önmagában az is egy használhatatlan formátum. De szerencsére azért vannak a torrentoldalakon erre szakosodott kultúremberek, akik sokmindennel bővítik a tárházat nap mint nap. Szakmai jellegű dolgokat, vagy szakosodott irodalmat kevésbé találni, de ha valaki szereti a klasszikusokat, illetve a kortárs, modern (akár ponyva) jellegű könyveket, akkor gyakorlatilag 100%-ban le lesz fedve az érdeklődési köre. Most én kb annyi könyvet töltöttem le, amennyit 5 év alatt olvasok el, és ez csak az, ami hirtelen eszembe jutott :)
Amúgy olvasóként még nem használtam a készüléket, nem merem hordozni, mert még nincs hozzá tok, de lassan az is érkezik, addig meg úgyis van még papírkönyvem, amit előtte el kell olvasnom. Viszont azét magával a rendszerrel elég sokat játszottam már, kipróbáltam, milyen rajta netezni (hát, elég vicces, maradjunk annyiban, de azért használható), zenét hallgatni (ez is elég fapados, de azért jó, hogy van benne), telepítettem rá szövegszerkesztőt (szintén vicces alkalmazás), meg pár ügyességet, pl, hogy elforgatva is lehessen olvasni, meg angol magyar szótárt, ami úgy működik kb, mint anno a mobimouse (rányomsz a szóra, és kiadja a szótárbejegyzést), ez tök praktikus tud lenni, és azt meg mondanom se kell, hogy angolul meg nyilván még sokkal több minden elérhető.
Szóval ezzel szórakozom mostanában.
A másik, amit akartam írni, hogy eddig elkerülte a figyelmem, de most hétvégén megnéztük a Moonrise Kingdom című filmet, aminek a plakátja olyan, mintha valami elcseszett Jancsi és Juliska lenne, de érdemes ezen túllépni, mert JÓ film! Csak annyit mondok, hogy Wes Anderson, és Bill Murray, és akinek egyik név se mond semmit, az is nézze meg! :)

déli rövid

Na munkáról most annyit, hogy megvolt a második körös interjú is múlt héten, aztán nemrég hívtak vissza, hogy kicsit gyenge volt az angolom, meg még egyéb dolgok is függőben vannak náluk is, úgyhogy még egy kis türelmet kérnek, aztán majd szólnak, ha lesz valami. Ez most egy szerencsés helyzet, mert én nem vagyok rákényszerítve egyáltalán a váltásra, és így legalább van időm többszörösen átgondolni a dolgokat, bármi is kerekedik ki belőle a végén. Ha mondjuk november óta munkát keresnék, akkor most biztos eléggé le lennék törve. Szóval most úgy vagyok ezzel, hogy inkább nem is foglalkozom vele, majd valami úgyis lesz, ami rajtam múlt, azt már megtettem. Így is szerintem már túlizgultam ezt az egész szituációt.
Majd írok még, csak nem most… :)

kérdőjelek

Tegnapelőtt voltam egy állásinterjún, amivel elég hülye helyzetbe hoztam saját magam, és tulajdonképpen nem is tudom, hogy mi lenne a dolog megoldása. Elmondom az egész sztorit, úgyhogy mindenki készítse be a popcorn-t meg a kólát, és helyezkedjen el kényelmesen (na jó, azért nem lesz olyan hosszú, de azért jól hangzott):
Szóval amikor októberben kiderült, hogy nem hosszabbítanak meg tovább, véletlenül pont találkoztam egy volt egyetemi csoporttársammal, aki történetesen a szakmában helyezkedett el, és kétségbeesésemben meg is kérdeztem, nem tud-e valamilyen jó helyet esetleg… Mire kiderült, hogy de, náluk pont üresedés lesz a közeljövőben, és szerinte lenne esélyem, úgyhogy küldjem csak el neki az önéletrajzom. Na hát én kapaszkodtam minden fűszálba, úgyhogy természetesen el is küldtem, ez a hely amúgy egy olyan tanácsadó cég, amiről egyébként is jó véleménnyel vagyok, picit ismerem más munkáink kapcsán, jók a referenciái is, meg minden.
Na de aztán ugye nekem sürgős volt a munkahely-váltás, és egyrészt nem tudtam várni, másrészt meg a másik lehetőség – az a hely ahol most vagyok – több szempontból is ideálisnak bizonyult, hiszen ismerem az emberek jó részét, a munkák jellegét is, illetve magát a légkört, meghát ide egyértelműen felvettek, kvázi “hívtak”, csak először nekem kellett “meghívatnom” magam (ebből csak azt akarom kihozni, hogy itt semmit nem kellett letennem az asztalra ahhoz, hogy felvegyenek). Éshát azóta is itt vagyok, de kíváncsiságból azért nem mondtam le a másik helyről sem, már csak azért sem, mert meg akarom “mérni” magam, hogy éles helyzetben mennyit számít a tudásom és tapasztalatom.
Nahát ez az éles helyzet most jött el, mármint a keddi interjún, amikor tényleg totálisan ismeretlen emberek között kellett megmutatnom magam. Alapvetően pozitív volt a benyomásom, és úgy tűnt, az övék is, úgyhogy jövő pénteken lesz egy második kör, ahol az “ismerkedés” után a komolyabb szakmai kompetenciákra térünk rá.
Azóta viszont azon kattog az agyam folyamatosan, hogy mi van, ha felvesznek??? Azért mondom, hogy hülye helyzet, mert ez esetben oda kell állnom a főnököm elé (aki kvázi “szívességből” felvett a mostani helyemre), hogy köszönöm, de inkább átnyargalnék máshova. Ezzel megszűnne a biztos állás (mert ez egy határozatlan idejű szerződéses kormánytisztviselői hely, ami elég stabil, jól fizető állásnak mondható, igaz egy kormányváltás bármikor megrengetheti…), egy hosszú szakmai kapcsolat csomó fontos emberrel akiket már megszoktam, és egy teljesen új “térben” kellene elhelyezkednem, ahol még nem is tudom, hogy pontosan mi lenne a feladatom. Ha viszont (második verzió) a leendő helyen mondanám azt, hogy köszi, hogy felvennétek, de inkább mégse, csak kipróbáltam, menne-e, akkor kínos helyzetbe hozom a csoporttársam (egyrészt), másrészt meg lehet, hogy egy sokkal érdekesebb, változatosabb, és -főleg – politikamentesebb munkahelyet hagyok “veszni”. Szóval ez a dilemmám, amit legkönnyebben az oldana meg, ha nem nekem kellene választani, ami egy módon lehetséges, hogy a jövő pénteki interjú után azt mondják, mégsem én vagyok a megfelelő… Szóval addig azt hiszem feleslegesen agyalok a vészforgatókönyveken, de egyszerűen nem tudom kikapcsolni :)
Más: ma voltam angol szintfelmérőn, mert indul nyelvi oktatás munkahelyi keretek között (ezt is olyan rossz lenne kihagyni; ingyenes, heti két alkalom májusig, ergo simán felkészít nyelvvizsgára), azt mondták C1-C2-es szinten vagyok, ami jólesett, mert én is ide pozicionáltam magam (ez nem teljesen azt jelenti, hogy felsőfokú szint, hanem azt, hogy ERRE fognak felkészíteni majd. Egyébként ha mégse járnék rá, egy C-s nyelvvizsgát akkor is be akarok próbálni tavasszal, mert kíváncsi vagyok, hogy menne).
Van még sokminden, de a legégetőbb dolgokat azt hiszem kiírtam magamból :)

giccs

Azt hiszem a karácsony a leggiccsesebb ünnepünk, illetve sikerült azzá tennünk, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint újdonsült munkatársaim év végi e-mailjei, amiket most dolgoztam fel. Van itt minden, mosolygós gyerekek (igyekeztem felismerhetetlenné tenni őket), harang, szánkó, fenyő, hóesés, és persze karácsonyfa, meg még sok-sok tömény GICCS. Csak erős gyomrúaknak ajánlom a következő képsorokat (!).

Akartam egy ilyen sorozatot összeszedni facebook-képekből is, de azóta már olyan sok minden telt el az idővonalon, hogy nincs kedvem visszakeresni – meg őszintén szólva ez éppen elég lesz… Szóval mutatom a galériát, és remélem, mindenkinek kellemesen teltek az ünnepek!

 

Az egyszerű…

A gazdag

A retró

Retró v2 (egyébként ez még tetszik is valamennyire)

…és a giccsfaktor győztese, az ember, aki a saját gyerekeivel kíván boldog karácsonyt. És nem is akárhogy. Nálam egyértelműen ez vitte a pálmát… (félreértés ne essék, nincs bajom a gyerekekkel, de ez azért erős volt nekem)