ARCHÍV – húsvéti gondolatok

Vezérigazgatónk írt egy kedves üzenetet, amiben egyébként azt is közölte, hogy korábban lehet délután hazamenni, de előtte mindenféle blődséget írt a húsvétról (egy az egyben másoltam ki hivatkozásokkal együtt!!!):

„A húsvét a keresztények legfontosabb ünnepe, de a valláson kívül a tavaszvárás, a tavasz eljövetelének ünnepe is. A Biblia szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával nem szabadította meg a világot a szenvedéstől, de megváltotta minden ember bűnét, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel is, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. A kereszténység első évszázadaitól fogva szokássá lett, hogy a nagycsütörtök esti szentmisét követően elnémulnak a katolikus templomok harangjai, és csak a nagyszombat esti szertartáson szólalnak meg újra, jelezve Krisztus feltámadását. A nagyszombat esti feltámadási körmeneten a hívők égő gyertyákkal vonulnak, jelezve, hogy hitük szerint Jézus – mint maga mondta – a “világ világossága”.

Az ünnephez kötődő locsolkodás alapja a víz tisztító, termékenységvarázsló erejébe vetett hit. A népszokások szerint a férfiak ilyenkor sorra járták a házakat és különböző énekek, versek kíséretében locsolták meg a nekik ezért cserébe tojást adó lányokat.”

Bármelyik szövegrészt kijelölitek, és bemásoljátok a keresőbe, kidobja a wikipédia ’húsvét’ szócikke. Szerintem ez gáz, mármint az, hogy valaki nem tud önálló gondolatokat megfogalmazni egy ilyen ünneppel kapcsolatban (nem kell, hogy személyes legyen, vagy valami nagyon magvas gondolat, de hát akkor is…), viszont azért egyúttal munkatársaimmal jót is nevettünk rajta :)

Hozzászólás